Turing Testi Nedir?

Turing testi Nedir? İlk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing\'in Computing Machinery and Intelligence (Hesaplama Makineleri ve Zekâ) başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.
Paylaş

Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence (Hesaplama Makineleri ve Zekâ) başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram. Turing, bu makaleyi insanlığı yeni çağa hazırlamak için yazmıştı. Makalenin “Taklit Oyunu” başlıklı ilk bölümü “‘Makineler düşünebilir mi?’ sorusunu ele almayı öneriyorum” cümlesiyle başlıyordu. O andan itibaren ortada olan bu test nasıl işliyor bakalım.

Turingtestinedir

Turing Testi Nasıl İşliyor?

Turing testinin amacı, bir makinenin düşünebildiğini söyleyebilmenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Turing testine göre makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamen ses gizlenerek, yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir. Sorgulayıcıya bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında her iki taraf hakkında hiçbir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptayamadığı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılır.

 

Örneğin yukarıdaki resimde, duvarın arkasında A ve B bulunmaktadır. Bunlardan, B aslında gerçek bir insan ve A aslında bir bilgisayar üzerinde çalışan yazılımdır. Duvarın arkasındaki C kişisi, A ve B'yi görmeden sadece klavye ve monitör marifeti ile A ve B'ye istediği soruları sorabilir. B kişisi normal cevaplar vermelidir, buna karşılık A bilgisayarının amacı insan gibi davranıp C kişisini kandırmaktır.

Bu test, yapısı itibarıyla bilgisayar bilimlerindeki pek çok yapay zeka probleminin çatısını teşkil etmektedir. Örneğin, girilen yazıların anlaşılması ve cevapların üretilmesi için doğal düşünme yöntemlerinden faydalanmak gerekir.

 

Turing Testini Geçen Makine Var mı?

Turing testi makineler için çok yüksek bir çıtadır. Henüz doğal dili ve içinde yaşadığımız dünyayı insanlar kadar iyi anlayan bir bilgisayar yapılmadı (gösteriş için yapılan birkaç dakikalık “test”lere sokulan makinaları saymazsak) daha Turing testini geçebilen bir makine ortada yok.

 

Daha iyi bir fikrin mi var?
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

Fatih ALTUNBAŞ
Admin
Yayın tarihi:
03/08/2020
Etiketler
turingtesti, bilgisayarbilimi, yapayzekahaberleri, alanturing
.
SONRAKİ
Topraksız(hidroponik) tarım nedir? Avantajları
Topraksız tarım(hidroponik tarım) bitki yetiştirmede kullanılan tarih boyunca denemeleri yapılmış son zamanlarda evlerin gelişimi ve toprak alanlara ulaşım imkanı kısıtlandıkça vatandaşlar tarafından tercihler listesine girmiş bitki yetiştirme metodudur.
Fatih ALTUNBAŞ
fatih
BENZER İÇERİKLER
Koindex, Türk Lirası üzerinden doğrudan kripto para satışına başladı
Japonya merkezli global dijital varlık alım satım platformu Koindex, Türk Lirası işlemlerine sıfır işlem komisyonuyla başladığını duyurdu...
Ogesti SONDAKIKA
kripto para
Türkiye uzayın kapısını böyle açtı
Savunma sanayisinde son dönemde önemli başarılara imza atan Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında elde edilen teknolojik kazanımlarla uzayın yol..
Ogesti SONDAKIKA
uzay teknolojileri
Zenginlik ile Acımasızlık arasında bağ var mı?
Zenginlik ile acımasızlık arasında bağ var mı? İnsanlar zenginleştikçe neler değişir? Bu değişiklikleri ve Zengin insanların nelere daha yatkın olduğu..
Fatih ALTUNBAŞ
veri̇ gazeteci̇li̇ği̇
Daha fazla iletişimde kalalım :)
Bizden haberleri daha hızlı almak için sosyal medyadan takip edebilir
E-posta listemize kayıt olabilrisiniz.